Σαρακιώτης:«Να επιλύουμε θέματα και να σταματήσουμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί»



Αθήνα, 24/01/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σαρακιώτης για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
«Να επιλύουμε θέματα και να σταματήσουμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί»
Ομιλία στο πλαίσιο της διαδικασίας κύρωσης της «Συμφωνίας των Πρεσπών» από τη Βουλή παρέθεσε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιάννης Σαρακιώτης. Αφού αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ο κ. Σαρακιώτης περιέγραψε τι αλλάζει από τη συγκεκριμένη συμφωνία και γιατί τη θεωρεί εξαιρετικά επωφελή για τη χώρα, υπογραμμίζοντας σημείο προς σημείο:
«1. Η ονομασία αλλάζει από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία έναντι όλων (erga omnes), όπως ακριβώς επίτασσε η εθνική γραμμή και επειδή ακούγονται πολλές διαφορετικές ερμηνείες περί αυτού, καλώ όσους επιθυμούν να ανατρέξουν στις προγραμματικές δηλώσεις των «6 πρωθυπουργών» που αναφέρει διαρκώς ο κ. Μητσοτάκης.
2. Παράλληλα, εξαλείφεται κάθε είδος αλυτρωτισμού, όπως αυτός περί «προστασίας μακεδονικών μειονοτήτων».
3. Ακολούθως, κάθε άγαλμα, μνημείο ή σύμβολο, που επικαλείται την παράδοση της Αρχαίας Μακεδονίας, αποσύρεται.
4. Τέλος, με το άρθρο 7, διασαφηνίζεται ότι η γλώσσα των γειτόνων ανήκει στη νοτιοσλαβική ομάδα γλωσσών. Αντιτείνουν κάποιοι ότι «ναι, αλλά γιατί να ονομάζεται μακεδονική»; Ας αναζητήσουν τις ευθύνες στον ιδεολογικό μέντορα της δεξιάς, Ευάγγελο Αβέρωφ και στις θέσεις του περί «μακεδονικής γλώσσας» το 1959, καθώς και στη Διάσκεψη του Ο.Η.Ε. το 1977, επί κυβερνήσεως «εθνάρχη» Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Επίσης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε πόσο βλαπτική ήταν η πολιτική της αδράνειας των προηγουμένων κυβερνήσεων, αναφερόμενος ενδεικτικά σε δημοσιεύματα του Νοεμβρίου του 2004, όταν οι Η.Π.Α. αναγνώριζαν τη γειτονική χώρα ως «Μακεδονία» και η τότε κυβέρνηση Κ. Καραμανλή δήλωνε απούσα:
Έθνος: «Μαχαιριά από Μπους. Κρύφτηκε ο Καραμανλής! Ήττα: Η κυβέρνηση αγνόησε τις κινήσεις που έδειχναν τη συνωμοσία Αμερικανών -Σκοπίων»
«Η City Press του νυν Ευρωβουλευτή σας κ. Γιώργου Κύρτσου: «Η αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων από τις Η.Π.Α. με το συνταγματικό τους όνομα «Μακεδονία» έγινε σε συνθήκες που δημιουργούν δικαιολογημένο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Καραμανλή»».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαρακιώτης υπογράμμισε:
«Για πρώτη φορά εν καιρώ ειρήνης, μία χώρα αναγκάζεται να αλλάξει το όνομά της και διατάξεις του συντάγματός της επειδή το θέλει μία άλλη χώρα. Όσο απίθανο και αν πίστευε ο κ. Σαμαράς ότι είναι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με αυτή τη συμφωνία πραγματοποιείται και οφείλετε να το αναγνωρίσετε».
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ολοκλήρωσε την ομιλία του επισημαίνοντας ότι:
«Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ εδραιωμένων καταστάσεων και στην περίπτωσή μας, οι συσχετισμοί είναι αμείλικτοι με ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να αποκαλεί το γειτονικό κράτος ως «Μακεδονία». Πριν τα 140 κράτη γίνουν 200, ας φροντίσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ Google Plus

About Λοκρών Κάλπες

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.