Είναι γνωστό σε όλους ότι η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία σε σεισμικότητα στην Ευρώπη.
Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι στην περιοχή της Λοκρίδας μας βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα σεισμικά μυστήρια του Ελλαδικού χώρου και ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά εργαστήρια παγκοσμίως.
Ο λόγος για τον περίφημο «Καθρέπτη της Αρκίτσας», ο οποίος είναι η επιφανειακή εκδήλωση ενός ενεργού σεισμικού ρήγματος (παρακλάδι του γνωστού ρήγματος της Αταλάντης) και αποκαλύφθηκε τυχαία το 1996 κατά τη διάρκεια κατασκευής έργων της ΠΑΘΕ.
Λίγο μετά τον κόμβο της Αρκίτσας με κατεύθυνση προς Λαμία, στο αριστερό μας χέρι θα δούμε μια λεία σχεδόν κάθετη βραχώδη επιφάνεια μήκους περίπου 300 μέτρων και ύψους 80 μέτρων. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν δίνει σημασία καθώς το θεωρεί κατάλοιπο κάποιου παλαιού λατομείου. Με το μάτι όμως ενός ειδικού είναι ένας σπάνιος γεωλογικός θησαυρός.
Μια επίσκεψη από κοντά είναι ικανή να προκαλέσει δέος για τις δυνάμεις που κρύβει το εσωτερικό του πλανήτη μας και το πως διαμορφώνουν το τοπίο που ζούμε. Αμέσως γίνεται κατανοητό, γιατί αποκαλείται «καθρέπτης». Ο βράχος που υψώνεται σχεδόν κάθετα σε ύψος 80 μέτρων είναι λειασμένος σαν κάτοπτρο όντας αποτέλεσμα της τριβής των πετρωμάτων κατά τη διάρκεια αλλεπάλληλων σεισμικών γεγονότων που έλαβαν χώρα σε βάθος εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων. Ακόμα και ο η μη ειδικός μπορεί με άνεση να διακρίνει τις γραμμώσεις στη λεία επιφάνεια του βράχου, οι οποίες στους επιστήμονες μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη συχνότητα και το μέγεθος των σεισμών που έδωσε το ρήγμα και πιθανόν θα δώσει και στο μέλλον.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι ένα τέτοιο σπάνιο φυσικό μνημείο χρήζει και της ανάλογης αντιμετώπισης. Δυστυχώς στο πρόσφατο παρελθόν ο χώρος, αποτελούσε τη χωματερή της Αρκίτσας, μια εικόνα ντροπιαστική όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα. Ο χώρος πρέπει να προστατευθεί από επιζήμιες ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα της χώρας το σημείο μπορεί να γίνει ένα υπαίθριο εργαστήριο το οποίο θα επισκέπτονται μαθητές σχολείων, φοιτητές, μελετητές Έλληνες και ξένοι για να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του και να αντλήσουν πολύτιμες πληροφορίες, οι οποίες αφενός θα συμβάλλουν στη σεισμική θωράκιση της περιοχής και αφετέρου θα αξιοποιηθούν στο πεδίο της πρόγνωσης των σεισμών.
Η προβολή του «Καθρέπτη της Αρκίτσας» στο ευρύ κοινό είναι πρώτης προτεραιότητας για τη Δημοτική Κίνηση «Λοκρίδα για όλους», στο πλαίσιο μιας γενικότερης τουριστικής πολιτικής στην περιοχή μας, η οποία πέρα από πλούσια ιστορία και αρχαιολογικούς πλούτους έχει την τύχη να φιλοξενεί, όπως προαναφέρθηκε και ένα παγκοσμίου εμβέλειας και επιστημονικής σημασίας γεωμνημείο.
Η Δημοτική Κίνηση «Λοκρίδα για όλους» θέτει ως στόχο την ένταξή του χώρου του «Καθρέπτη της Αρκίτσας» στον κατάλογο των ελληνικών γεωπάρκων, καθώς και τον χαρακτηρισμό του ως Γεωτόπου Παγκόσμιας Γεωλογικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Τόσο το ΙΓΜΕ όσο και η Ελληνική Γεωλογική εταιρεία έχουν εκπονήσει μελέτες για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού γεωλογικού σχηματισμού και μπορούν να αποτελέσουν τη βάση των ενεργειών της νέας Δημοτικής Αρχής.
Δημοτική Κίνηση «Λοκρίδα για όλους»
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.