Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εόρτασε σήμερα , η Αταλάντη, την σεβασμία μνήμη των προστατών της αγίων Θεοδώρων, Τήρωνος και Στρατηλάτου.Επίκεντρο της πανηγύρεως ο Ιστορικός και καλλιμάρμαρος Ιερός Μητροπολιτικός Ναός των Αγίων.
Στην Κωμόπολη της Φθιώτιδος παρευρεθεί τε μεγαλύτερο μέρος της Ιερατικής, Στρατιωτικής αλλά και Πολιτειακής ηγεσίας του Νομού μας τιμώντας τους Αγίους προστάτες της πόλεως της Αταλάντης.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
Ο Ναός Αγίων Θεοδώρων ευρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία της Αταλάντης. Από εντοιχισμένη πλάκα που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά της κόγχης του Ιερού Βήματος, πληροφορούμαστε ότι ο Ναός κτίστηκε το έτος 1855. Ο Ρυθμός του Ναού είναι Τρίκλητος Βασιλική με τρούλο οκτάγωνο.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ
Ο Ναός είναι κτισμένος με πωρόλιθο με προσεγμένη τοιχοδομία. Οι θύρες φέρουν μαρμάρινα Θυρώματα - πλαίσια και τα παράθυρα έχουν μαρμάρινα πλαίσια με αετώματα στο άνω μέρος.
Στη Δυτική πλευρά η είσοδος του Πρόναου κοσμείται από δυο κυλινδρικές κολώνες με βάσεις και κιονόκρανα Ιωνικού Ρυθμού. Το μαρμάρινο Θύρωμα της κεντρικής εισόδου απολήγει σε αέτωμα, το οποίο στα «ακρωτήρια» φέρει στοιχεία Δωρικού Ρυθμού και εντός του «τυμπάνου» ανάγλυφη παράσταση του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου έφιππου.
Στην Ανατολική πλευρά του Ναού, η ημικυλινδρική κόγχη του Ιερού φέρει παράθυρο με μαρμάρινο αέτωμα, πάνω από το οποίο υπάρχουν δώδεκα (12) θολωτές εσοχές από πελεκητό πωρόλιθο.
Στην Β.Α γωνια του ιερού υψώνεται το Κωδωνοστάσιο, το οποίο φέρει ιδιαίτερα πρωτότυπο διάκοσμο. Στη Βόρεια πλευρά του Ναού πάνω από το μαρμάρινο πλαίσιο υπάρχει ανάγλυφη παράσταση του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος εφίππου μετά περικαλλούς περιστυλίου. Στη Νότια πλευρά του Ναού υπάρχουν Τρείς Θύρες και παράθυρα με μαρμάρινα πλαίσια.
ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ
Το εσωτερικό του Ναού εντυπωσιάζει με τις έξι μαρμάρινες κολώνες ύψους τριών μέτρων και δέκα εκατοστών (3,10μ) σε συμπαγή κορμό με μαρμάρινες βάσεις και κιονόκρανα Κορινθιακού Ρυθμού.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ναού είναι το μαρμάρινο και επιβλητικό τέμπλο ύψους πέντε μέτρων (5,00μ.) από λευκό και γκρίζο μάρμαρο φιλοτεχνηθέν παρά του Τηνίου Γεωργίου Καπαριά το έτος 1882. Έχει πέντε διαζώματα, τα οποία εμπεριέχουν αγιογραφίες και παραστάσεις από την Καινή Διαθήκη.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ
Ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων είναι ιστορημένος στο μεγαλύτερο μέρος του. Στον Τρούλο και στα τέσσερα εσωράχιο σώζονται αγιογραφίες τεχνοτροπίας «Αναγέννησης». Οι υπόλοιπες είναι Βυζαντινής τεχνοτροπίας.
ΚΕΙΜΗΛΙΑ
Εντός του Ιερού Ναού φυλάσσονται παλαιά Ιερά Σκεύη και Βιβλία.
Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ
Ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων Τύρωνος και Στρατηλάτου πανηγυρίζει το πρώτο Σάββατο των Νηστειών.
Οι Άγιοι Θεόδωροι, Αγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης, Αγιος Θεόδωρος Τήρων
Οι Άγιοι Μεγαλομάρτυρες Θεόδωροι, ο Τήρων και ο Στρατηλάτης, υπήρξαν δύο αθλητές του Χριστού, τους οποίους τίμησαν και τιμούν μέχρι σήμερα οι άνθρωποι.
Στη γιορτή των Αγ. θεοδώρων τιμούνται μαζί, οι μεγαλομάρτυρες Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων του 3ου αιώνα και Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης του 4ου αιώνα.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος ο Τήρων που ονομάστηκε έτσι επειδή ήταν στρατιώτης επί Διοκλητιανού στο τάγμα των Τηρώνων (νεοσύλλεκτων), κατά τη διάρκεια λιμού στην περιοχή των Ευχαΐτων της Γαλατίας, έθρεψε τον πληθυσμό μιας πόλης με κόλλυβα.
Από τότε καθιερώθηκε να προσφέρονται στους ναούς, το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών (και Ψυχοσάββατο), κόλλυβα.
Σύμφωνα με άλλη παράδοση, η καθιέρωση των κόλλυβων συνδέεται με ένα θαύμα που έκανε ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων επί Ιουλιανού, που ήταν αντίθετος στη νηστεία των χριστιανών.
Ο αυτοκράτορας, διέταξε τον έπαρχο της Κωνσταντινούπολης, όταν πλησίαζε η πρώτη εβδομάδα των νηστειών, να εξαφανίσουν από την αγορά κάθε είδους τρόφιμα και να αφήσουν μόνο τα ειδωλόθυτα, ώστε να αναγκαστούν οι χριστιανοί να φάνε από αυτά που προέρχονταν από τις θυσίες.
Τότε ο άγιος Θεόδωρος παρουσιάστηκε ως οπτασία στον πατριάρχη Ευδόξιο και του φανέρωσε το σχέδιο του Ιουλιανού, υποδεικνύοντας του συγχρόνως να χρησιμοποιήσουν οι χριστιανοί, αντί για άλλη τροφή, κόλλυβα.
Από τότε καθιερώθηκε το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών, δηλαδή ανήμερα της γιορτής του, να μοιράζονται κόλλυβα στις εκκλησίες, ενώ σε κάποιες περιοχές καθιερώθηκε επίσημα ως ψυχοσάββατο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.