ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Γιάννης Σαρακιώτης:
«Τέλος στη βιομηχανία των ποινικών διώξεων κατά δημοσιογράφων»
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης είναι ο εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή και αφορά – μεταξύ άλλων – τον τερματισμό της «βιομηχανίας», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά ανέφερε, «των ποινικών διώξεων κατά δημοσιογράφων». Όπως τόνισε ο κ. Σαρακιώτης στην εισήγησή του προς την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής:
«Χωρίς αμφιβολία, ο σεβασμός στην ελευθερία του Τύπου αποτελεί όρο δημοκρατίας, καθώς δεν παρεμποδίζεται ο έλεγχος της εξουσίας και ο πολίτης αποκτά πρόσβαση στην πολυδιάστατη ενημέρωση. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία στο αυτόφωρο θα ενεργοποιείται με σύννομο και ορθολογικό τρόπο, χωρίς να αισθάνεται ουδείς απειλούμενος ή υπό πάσης προέλευσης ασφυκτική πίεση. Εδώ και χρόνια δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν οδηγηθεί στα κρατητήρια με βάση την προϊσχύουσα διάταξη για τα αδικήματα της εξύβρισης, της δυσφήμισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης, ενώ σε πολλές από τις περιπτώσεις η μήνυση συνοδευόταν και από αγωγή αποζημίωσης. Και μόνο η απειλή να υποβληθεί ο δημοσιογράφος σε μια τέτοια ταλαιπωρία λειτουργούσε συχνά ανασταλτικά και έτσι, με άλλα λόγια, ο «εκφοβισμός έπιανε». Το ως άνω καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς θυμίζει άλλες εποχές και προσβάλλει το δημοκρατικό πολιτισμό μας. Πρόκειται, λοιπόν, για μια αναγκαία τροποποίηση».
Στη συνέχεια, ο Εισηγητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις σημαντικότατες αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Κατοχυρώνεται ρητά το τεκμήριο της αθωότητας εντός του κώδικα ποινικής δικονομίας, ενώ προβλέπεται και το δικαίωμα του υπόπτου ή κατηγορουμένου να ζητά αποζημίωση προς αποκατάσταση της βλάβης, η οποία προέκυψε από ενδεχόμενη καταπάτηση αυτού. Επιπλέον, με το άρθρο 8, ο κατηγορούμενος αποδεσμεύεται ρητά από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων για τα πραγματικά περιστατικά που επικαλείται υπέρ του, με οποιαδήποτε αμφιβολία περί της ενοχής να είναι προς όφελός του. Το βάρος της απόδειξης μεταφέρεται στους δικαστές. Παράλληλα, κατοχυρώνεται το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης και διασφαλίζεται ότι η άσκησή του δε δύναται να αξιοποιηθεί εις βάρος των υπόπτων ή των κατηγορουμένων.».
Περαιτέρω, ο κ. Σαρακιώτης είχε την ευκαιρία να θίξει και την κοινωνική διάσταση του νομοσχεδίου καθώς, όπως τόνισε:
«Βελτιώνονται διατάξεις σχετικά με την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα για παροχή νομικής βοήθειας και στους αιτούντες συναινετικό διαζύγιο ενώπιον συμβολαιογράφου».
Τέλος, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε στις διατάξεις για το σωφρονιστικό σύστημα:
«Θεσμοθετείται η παροχή ασφαλιστικής κάλυψης έναντι κινδύνου ατυχήματος στους καταδικασθέντες που παρέχουν κοινωφελή εργασία ως μέτρο έκτισης της ποινής. Με αυτόν τον τρόπο, το κοινωνικό κράτος «επεκτείνεται» εντός των φυλακών. Ο θεσμός των αγροτικών φυλακών ενισχύεται και επιτέλους δίνεται το δικαίωμα στο σωφρονισμό, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές, που το σύστημα απονομής δικαιοσύνης λειτουργεί τιμωρητικά και με παρωπίδες έναντι των συνανθρώπων μας οι οποίοι είναι έγκλειστοι στις φυλακές της χώρας».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.